Deze week zijn de meeste middelbare scholen in Almere weer van start gegaan. De bussen en treinen stromen weer vol met jonge mensen die hard aan hun toekomst werken. Ik voerde ooit een gesprek met iemand die constateerde dat de stad Almere niets te bieden heeft voor jongeren die een ervaring met God zoeken. Ik wist niet precies wat ik van deze opmerking moest vinden, maar de persoon vervolgde het gesprek door te zeggen dat er een complete generatie verloren is gegaan. Toen wist ik zeker dat ik het niet eens was met de stelling. Er is niet een complete generatie verloren gegaan. De definitie van verliezen is kwijtraken of niet meer hebben wat je eerst wel had, maar wij weten exact waar onze jongeren zijn.

Als ik het probleem in mijn optiek zou moeten omschrijven, is het dat ik woonachtig ben in een stad die op 1 januari 2018 203.990 inwoners telt. Hiervan is 13 procent tussen de 15 en de 25 jaar. Dit zijn 26.519 jongeren die de toekomst van deze stad, en dus ook die van jou en van mij, in hun handen hebben. Van deze jongeren hebben er volgens de cijfers maar 3.447 een stap in een kerkgebouw gezet. Dat betekent dat er 23.072 jongeren om ons heen leven die nooit uit zichzelf een kerk zullen binnenstappen.

In 2016 ben ik met een team geweldige muzikanten en zangers gestart met het houden van maandelijkse Worship Nights in Almere. Onder het mom van een ‘project’ hebben wij een jaar lang lofprijs-diensten gehouden in Almere waar er per keer ongeveer 100 jongeren op afkwamen. De diensten ontwikkelden zich van simpele Worship Nights tot grotere evenementen, waarvan ik denk dat wij in onze ambitie en succes de essentie zijn kwijtgeraakt. Wat was de essentie?

Vanessa (19) verkeerde in een situatie van sociaal isolement waar veel jongeren zich in bevinden. Zonder relaties en contacten waar ze de zaken die haar bezig houden mee kon bespreken. Door het zien van een Facebook-post is zij naar een van onze Worship Nights geweest, niet wetende wat een Worship Night inhield. Simpelweg omdat ze benieuwd was naar de muziek. Nu is Vanessa volledig ‘gesettled’ in een kerk in haar eigen omgeving.

Ik hou ervan om dit verhaal met mensen te delen omdat het de essentie laat zien van waarom we samenkomen. De harde waarheid is dat er nog 23.072 verhalen wachten om verteld te worden.

Er is een grote groep jongeren in Almere die ons nodig hebben om een verschil in hun leven te maken. Terwijl ik dit bericht schrijf, weet ik niet hoe of wat het is dat ik moet doen. Maar er is een ding waar ik mij heel bewust van ben en dat is dat ik niet de enige ben die dit verschil wil maken. Ik ben zoveel bijzondere mensen tegengekomen met een hart voor jongeren in Almere en als je dit bericht leest, is de kans groot dat ik tijdens het schrijven jou in gedachten heb. Ik noem deze mensen helden. Helden omdat zij durven te gaan waar niemand anders durft te gaan. Helden omdat zij staan voor hetgeen wat anderen liever uit de weg gaan.

De komende vier maanden wil ik een connectie maken met deze helden. Ken jij iemand in jouw omgeving die een verschil wil maken in Almere, en in het bijzonder in het leven van jongen mensen? Voeg deze persoon dan toe aan de mailinglist!

Vul je naam en email in door onderstaande link.

Sign Up

Leave a Reply